VIVA BLOG

Info

Apple zvanično predstavio iPhone 7 i iPhone 7 Plus

Apple je konačno, zvanično predstavio svoje nove iPhone modele. Nakon meseci nagađanja o imenu, dizajnu i karakteristikama, predstavljeni su iPhone 7 i iPhone 7 Plus. Novi iPhone 7 ima dizajn sličan svom prethodniku (iPhone 6S), sa aluminijumskim i zaobljenim kućištem. Novina je to što je novi iPhone otporan na vodu i dolazi sa dve kamere na poleđini (Plus model), stereo zvučnicima i bez 3.5mm priključka.

Tim Kuk je tokom prezentacije iPhone 7 nazvao najboljim telefonom koji je kompanija ikada kreirala. Apple doduše insistira da se radi o novom dizajnu telefona, koji će biti dostupan u Jet Black, Black, Gold, Silver i Rose Gold varijantama.

Home taster na telefonu više nije mehanički, a osetljiv je na pritisak i ima Taptic Engine. Jedinstveni taktilni odziv se koristi za akcije, poruke, obaveštenja, zvono i druge aplikacije, preko Taptic Engine API-ja. Apple iPhone 7 dolazi sa kućištem koje je otporno na vodu i prašinu (IP67 sertifikat).
Novi iPhone donosi i poboljšanja u domenu kamere. Sve na kameri je novo: optička stabilizacija, f1.8 otvor blende, novo six-element sočivo. Takođe, novi 12MP senzor je za 60 procenata brži i 30 procenata energetski efikasniji. Tu je i novi True-Tone blic sa četiri LED-a. Tu je i novi image procesor koji uči podešavanje fokusa, ekspozicije i boje. Prednja FaceTime HD kamera je od 7MP i ima automatsku stabilizaciju slike. Veći model (iPhone 7 Plus) će imati dve 12MP kamere, široki ugao i telephoto. Tu je 2x optički zoom, koji se softverski može povećati na 10x optički zoom.

Kamere na novom iPhone-u dolaze sa svojevrsnim DSLR funkcijama, za koje Apple ističe: “Ne želimo da vam kažemo da odbacite svoje DSLR-ove, ili da će ovo zameniti DSLR… ono što želimo da kažemo jeste da je ovo najbolja kamera ikada na iPhone-u. Za mnoge korisnike, ovo će biti nabolja kamera koju su ikada imali.

Novi iPhone ima Retina HD, odnosno Full HD displej (4.7 inča na iPhone 7 i 5.5 inča na iPhone 7 Plus modelu), koji je za 25% svetliji, ima širi gamut boja i 3D Touch. Kada je zvuk u pitanju, iPhone 7 stiže sa stereo zvučnicima. Jedan zvučnik se nalazi sa gornje a drugi sa donje strane, imaju jači zvuk u odnosu na iPhone 6S i veći dinamički raspon.

Glasine su bile tačne – iPhone 7 nema 3.5mm priključak za slušalice! Tu su “AirPods”, koje se konektuju preko Lightning porta. Telefoni stižu uz dongle, koji će biti besplatan u pakovanju. Fil Šiler je objasnio zašto se odustalo od priključka za slušalice: “Razlog da se odlučimo za ovo je hrabrost. Hrabrost da idemo dalje, da učinimo nešto bolje za sve nas”, istakao je on. “Prvo, pokazali smo da možemo koristiti Lightning za povezivanje slušalica. Drugo, oslobađamo dosta prostora na telefonu. Treće, imamo viziju kako bi zvuk trebalo da funkcioniše na telefonu, a to je wireless”. Tu su i nove, bežične slušalice koje nose naziv AirPods, koje koriste novi Apple W1 čip zadužen za zvuk i wireless.

Na kraju performanse. Novi iPhone 7 modeli koriste i novi Apple A10 Fusion čip. U pitanju je 64-bitni četvorojezgarni procesor, koji je 40 puta brži od A9 modela. Tu su dva visoko efikasna jezgra, dok aplikacije sa niskom potrošnjom rade na efikasnijim jezgrima, a sve kontroliše novi kontroler. Čip ima i novi GPU, koji je 240 puta brži od originalnog iPhone-a. Apple ističe da će A10 Fusion omogućiti gejming na nivou konzola.

Ističe se da iPhone 7 i 7 Plus imaju najduži život baterije kada je u pitanju bilo koji iPhone ikada. U proseku, dva sata više na dnevnoj bazi u odnosu na iPhone 6S. Još jedan sat preko za Plus model.

Cene i dostupnost: iPhone 7 će biti dostupan u verzijama od 32GB, 128GB i 256GB, po početnoj ceni od 649 dolara; iPhone 7 Plus će imati verzije istog kapaciteta, sa početnom cenom od 769 dolara. Ovo naravno znači i da će iPhone 6S i 6S Plus modeli pojeftiniti. Prednaručivanje je moguće od 9. septembra, a isporuka kreće 16. septembra. Novi iPhone 7 telefoni stižu uz iOS 10, koji će biti dostupan od 13. septembra.

(izvor: theverge.com)

iphone-7-plus-design maxresdefault

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.