VIVA BLOG

Business Info

Bil Gejts ponovo najbogatiji na svetu

Osnivač Amazona i glavni izvršni direktor Džef Bezos izgubio je titulu najbogatijeg čoveka na svetu tokom poslepodnevnog trgovanja u četvrtak, a prvo mesto ponovo je zauzeo suosnivač Majkrosofta Bil Gejts.

Akcije Amazona pale su za sedam odsto u trgovanju nakon radnog vremena, obarajući Bezosovo bogatstvo na 103,9 milijardi dolara. To ga je dovelo na drugo mesto među najbogatijim ljudima na svetu.

Novi broj jedan je suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, vredan 105,7 milijardi dolara.

U 2018. godini Bezos je postao najbogatiji čovek na svetu i prvi čije je bogatsvo iznosilo preko 100 milijardi koji se pojavio na Forbsovoj listi, neto vrednosti 160 milijardi dolara, čime je prekinuo Gejtsov niz od 24 godine na prvom mestu.

Ali, pad neto izvršnog direktora kompanije Amazon nije u potpunosti posledica pada akcija Amazona. Bezos je četvrtinu svog udela u Amazonu preneo na bivšu suprugu Mekenzi Bezos, kao deo njihovog dogovora o razvodu, koji je okončan početkom ove godine. Mekenzi Bezos “teška” je 32,7 milijardi dolara i nalazi se među 20 najbogatijih ljudi na svetu.

Gejts je, u međuvremenu, bio van Majkrosofta od 2014. godine, kada je odstupio sa mesta predsednika kompanije, iako je i dalje član odbora. Prodao je ili poklonio većinu svog udela u Majkrosoftu i vremenom preraspodelio svoje bogatstvo. Sada je kopredsednik Fondacije Bil & Melinda Gejts, najveće privatne dobrotvorne fondacije na svetu.

Bil Gejts debitovao je na prvoj Forbsovoj listi milijardera 1987. godine sa neto vrednošću od 1,25 milijardi dolara. Bezos se prvi put pridružio Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca 1998, godinu nakon što je Amazon izašao u javnost, sa neto vrednošću od 1,6 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published.