VIVA BLOG

Info

Detaljno o… Samsung J5 (2016), video

Postoji li telefon koji je dobar svakome? Današnje smartfone mogli bismo, uz malo generalizacije, podeliti u dve velike kategorije: oni koji nude od svega pomalo, na taj način pokušavajući da se izbore za svoj deo kolača, i oni koji nastoje da se izdvoje po nekom posebnom detalju (ili čak više njih), koji će uz ostale manje ili više korektne elemente telefona privući dovoljno kupaca da se prodaja može smatrati solidnom.

Samsung Galaxy J5 (2016)

Imajući u vidu da se ljudi razlikuju i potrebe korisnika variraju, pomenuta podela je i dobra – nađe se za svakoga ponešto. Kupce ume da nervira kada proizvođači, trudeći se da po nečemu izdvoje neki svoj model od konkurencije, dođu do toga da dodeljuju telefonima neke skoro bespotrebne opcije, kako hardverske, tako i softverske. Posebno taj osećaj među korisnicima ume da prevlada ako neki telefon ima neku od pomenutih dodatnih opcija, a da nije čak ni prosečan kada su najvažnija merila u pitanju! Galaxy J5 je model za koji tako nešto sigurno nećete pomisliti – možda ne nudi nikakve egzotične “đakonije” kada su njegove mogućnosti i pojava u pitanju, ali zato ispunjava sve ono što je prosečnom korisniku najvažnije tokom jednog uobičajenog dana ispunjenog upotrebom njegovog mobilnog ljubimca.

Ne samo to – J5 ide korak dalje, pa je na nekim poljima sasvim lepo istaknut spram konkurencije, i to možda gde je i najvažnije. Pritom, u odnosu na prošlogodišnji model J5, koji je i bio rodonačelnik ove oznake, unapređenja su brojna, i može se reći – dolaze upravo tamo gde je to i bilo najpoželjnije za jednog “običnog” korisnika. Složićemo se – takvih je najviše među kupcima. Kada se na to doda da J5 spada u pristupačne telefone, tačnije nižu srednju klasu, a da su ga i domaći provajderi uvrstili u ponudu, jasno je da će interesovanja biti. Stoga, pogledajmo da li će zainteresovani zaista naići na ono što su želeli da vide…

Raspakivanje i dizajn

Pakovanje J5 modela donosi sa sobom uobičajena pomagala, bez posebnih pogodnosti. No, sve neophodno ipak je tu: microUSB-to-USB kabl (type-a), adapter za struju, slušalice i uputstva za korišćenje. Uz to, baterija telefona i u samoj kutiji dolazi odvojena od telefona, potvrđujući u startu da je baterija zamenjiva, što će mnogim korisnicima biti podatak od značaja.

Dizajn spoljašnjosti telefona ostavio nas je sa podeljenim utiscima… Prvo negativna strana – kada je izgled telefona u pitanju, jasno je da je i J5 za 2016. godinu dobijen “recikliranjem” svojevrsnog “kalupa”, po kom Samsung dizajnira mnoge svoje telefone već nekoliko godina. Broj modela koji su vrlo slični zaista je ogroman – Galaxy S, Galaxy S2, Galaxy S4, Galaxy Trend, Galaxy Express, A serija, E serija… Definitivno previše. Istina, Samsung jeste počeo da kroz određene serije polako uvodi i drugačije pravce u dizajniranju spoljašnjosti telefona, ali i dalje se provlači suviše modela koji su jednostavno preterano slični, ako ništa, gledano iz daljine…

samsung-galaxy-j5-2016-full-review-price-philippines-6

No, ako stavimo na stranu tu “ukalupljenost” J5, moramo priznati da telefon solidno izgleda, čemu posebno kumuje metalni ram – što i jeste vodeći utisak dobre strane dizajna telefona. Ne samo da podiže opšti utisak o izgledu telefona, nego i o njegovoj izdržljivoti (telefon odista ostavlja utisak čvrstine i kvaliteta) i trajnosti. Na sve to, omogućuje dobar grip, kome pomažu i plastika zadnjeg poklopca u stilu brušenog aluminijuma (dakle, nema više glossy šljaštave plastike pozadi), a i relativno kompaktne dimenzije telefona. Sa 145.8 x 72.3 x 8.1 mm, J5 spada u kompaktnije telefone ekrana 5.2 inča, a i u odnosu na prethodnika porastao je tek neznatno, sa primetnim povećanjem displeja. Uostalom, sagledamo li sve fizičke promene koje je J5 za 2016. doživeo u odnosu na prošlogodišnji model, napredak je evidentan – novi J5 je lepši, dok materijali i izrada ostavljaju kvalitetniji utisak.

Detalj koji praktično ne možemo ni da zamislimo kao izostavljen sa nekog Samsung smartfona je svakako Home dugme – tu je i na J5 modelu, okruženo sa Recents (levo) i Back kapacitivnim testerima. Iznad ekrana se pored prednje kamere, njenog blica i zvučnika nalazi samo senzor udaljenosti (i pored dve “rupice” pored rešetke zvučnika). Nedostatak senzora osvetljenja, nažalost, znači i izostanak opcije automatskog osvetljenja, što jeste prilično neočekivano i ozbiljna je primedba za J5 model. Razumljivo je da se na relativno pristupačnim modelima pojedine opcije moraju izostaviti, no zašto je odlučeno da i ovako učestalo korišćena stavka “izleti sa spiska” – samo Samsung inženjeri znaju…

Leđa telefona nemaju mnogo “sadržine” – sa strana kamere nalaze se zvučnik i LED blic, smešteni u jednake elipsaste figure simetrično raspoređene u odnosu na modul kamere, što doprinosi osećaju simetrije kada je cela zadnja strana u pitanju. Jedino još Samsung logo nalazi se ispod pobrojanih elemenata. Inače, modul kamere štrči u odnosu na ostatak ravni leđa telefona, ali blago, tako da to ne ostavlja osobito negativan utisak, ni na izgled, ni prilikom korišćenja telefona.

Sa leve strane telefona, nalaze se samo dugmići za podešavanje jačine zvuka, dok je desno Power button, kao i manji prostor za nokat, za situacije kada se podiže plastika sa leđa telefona. Kako smo to i navikli na Samsung modelima, ona leži vrlo čvrsto i nema ugibanja i loših spojeva, iako materijal deluje nekako krhko i tanko kada se skine. Logično, ispod nje su slotovi za SIM karticu/kartice (postoji i dual-SIM varijanta) i microSD karticu. Sa donje strane zatičemo standardni microUSB ulaz, 3.5mm ulaz za slušalice (o kom se u poslednje vreme priča više nego ikad) i (jedini) mikrofon. Samim tim, sa gornje strane telefona ne nalazi se ništa.

galaxy-j5-j7-2016-4-1500x818

Osim zaista samo baš sitnih detalja, koji bi se eventualno mogli pomenuti, kao što je na primer rešetkica zvučnika, ništa na ovom modelu ne deluje jeftino – naprotiv, rekli bismo da je po kvalitetu izrade, materijala i samoj privlačnosti, J5 spreman da stane na crtu i telefonima iz viših klasa. Mišljenja smo da ovo nikako nije slučajno – u kategorijama gde je cena i dalje najznačajniji ili jedan od najbitnijih kriterijuma prilikom odabira telefona, korisnici često nisu u situaciji da mogu da odaberu telefon koji je pritom i lep. Ukoliko su, pak, već u prilici, za verovati je da će to i raditi. Ne sumnjamo da su inženjeri Samsunga igrali i na tu kartu.

(izvor: benchmark.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published.