VIVA BLOG

Info

Fabriano papir, ponovo u VHO ponudi

Veoma mali broj preduzeća se može pohvaliti dužim i istaknutijim nasleđem od Fabriana.
Još davne 1264.godine, Fabriano fini umetnički papiri su bili korišćeni i veoma hvaljeni od strane Mikelanđela. Fabrianovi majstori za papir su pioniri u mnogim procesima koji se i danas koriste u proizvodnji papira širom sveta (uključujući vodeni žig i tehnike lepljenja površine stranica korišenjem želatina). 2002.godine Fabriano je postao deo Fedrigoni grupe, što je propraćeno značajnim novim investicijama. Kompanija je posvećena obnovljivim izvorima energije i u velikoj meri koristi samo-generisane hidroelektrane. Prinosi od proizvodnje, koja se odvija na šest kontinuiranih mašina, od kojih je jedna u potpunosti posvećena proizvodnji novčanica i sigurnosnih papira, čini kompaniju jedinstvenom u evropskoj industriji papira i jednom od vodećih kompanija u svojoj oblasti u svetu.

955

Proizvodnja različitih tipova papira Fabriano odvija se u četiri različite fabrike:
 
Fabriano
Ova fabrika zapošljava radnu snagu od oko 271 ljudi. Sadašnja struktura datira iz 1977. godine sa novom proizvodnom linijom u kojoj dominira mašina za pravljenje papira (Fourdrinier- 4 faze) i radi uz već postojeću proizvodnu liniju sa cilindar mašinama. Fabrika zauzima površinu od natkrivenih 36.000 m² i ima Fourdrinier mašinu, trocilindrične mašine, modernu mašinu za proizvodnju pamučne celuloze – sirovi materijal koji se koristi za proizvodnju najvažnijih likovnih i bezbednosnih papira – i „VAT“ odeljenje gde se papir proizvodi ručno. Ovde se proizvodi papir za evro novčanice i druge valute. Cela fabrika je zaštićena impresivnim bezbednosnim sistemom, koji je overen od strane Evropske centralne banke. Upravo zbog proizvodnje evra, poslednjih godina su primetne velike investicije u ovoj fabrici. Ova investicija je doprinela razvoju nove linije za sečenje, sortiranje i pakovanje papirnih novčanica, i mašine potrebne za istovremeno kontinuirano nanošenje holograma i svilenih poveza štampanih sa promenom boja mastila – bezbednosne funkcije korišćene na novoj evropskoj novčanici.
 
Rocchetta
Ovo je najnoviji proizvodni pogon: pokrenut je 1993.godine i danas zapošljava 112 ljudi, zauzima površinu od 130.000 m ², od kojih je 45.000 m² pokriveno. Kompleks obuhvata odeljenje sečenja sa četiri sekača i pakerom, liniju za pakovanje, kao i centralizovano skladište i potpuno automatizovan logistički i distributivni centar.
 
Pioraco
Fabrika zauzima površinu od 15.500 m² natkrivenog prostora, zapošljava oko 145 ljudi i opremljena je sa dve Fourdrinier mašine sa ukupnim proizvodnim kapacitetom od oko 45.000 tona godišnje, tri tabaka, sekačem i četiri završne mašine. Odeljenja za obeležavanje I pripremu bojenja su kompletno renovirana.
 
Castelraimondo
Castelraimondo fabrika sa svojih 35 zaposlenih radnika zauzima ukupnu površinu od 64.000 m², od kojih je pokriveno 15.000 m². Odeljenje za konvertovanje pokriva površinu od 5.400 m². Ono ima 4 –ugaonu liniju za pakovanje uložaka (FA2 – FA4 – EKOLOŠKI – FA kolor – Tiziano), mašinu za pakovanje obojenih i belih kartona, spiralno koričenje i mašinu za perforaciju za jastučiće, kao i “Minipack” mašinu za pakovanje blistera.

farbiano-logo

Leave a Reply

Your email address will not be published.