VIVA BLOG

Zanimljivosti

iOS 15 – šta smo dobili?

Šta nam donosi iOS 15? Apple je otkrio na startu WWDC 2021 konferencije.

Apple je predstavio iPadOS 15, 15. operativni sistem za iPad i iPad Pro uređaje. Šta su noviteti, saznali smo prvog dana WWDC 2021 konferencije.

Početni ekran biće dosta prilagodljiviji i korisnici će lakše moći da postavljaju vidžete na njega. To je moglo i na 14, osim što ćete sada moći da ih stavite bilo gde.

Focus će vam dozvoliti da birate koje će vam notifikacije stizati, u zavisnosti šta u tom trenutku radite.

Ova podešavanja će se sinhronizovati na svim uređajima. Takođe postoji opcija za grupno slanje određenih obaveštenja.

Kao i na iPhone-u, sada App Library stiže i na iPad. Aplikacije koje retko koristite, možete da spakujete u poseban folder i neće vam smetati na početnom ekranu, tačnije neće ga zatrpavati. App Library biće smešten na Dock-u.

Veliki je napredak i u Multitaskingu, ali i dalje je to jedna velika nepoznanica. Kako stvari za sada izgledaju, aplikacije će morati da podrže prozore, i dalje nema slobodnog mrdanja po ekranu i menjanja veličine. Iako nije poptuno “floating windows” metafora, ovo što su uradili na iPadOS-u je skoro pa totalna promena multitasking paradigme.

Apple Music je sada svuda. Pored FaceTime-a biće i u slikama, gde ćete moći da ubacite muziku u Memories.

Status korisnika “Do Not Disturb” sada će se prikazivati kontaktima u aplikaciji za razmenu poruka. Takođe, bićete u mogućnosti da beleške sa sastanka fotografišete i pretvorite u tekst ili da broj telefona sa reklame fotografišete i pozovete jednim dodirom ekrana. “Live Text” je dobio dobar dodatak. Kao što je najavljeno, UBW “ključevi” su isto veoma bitni, pa ćete tako moći da otključavate sve preko telefona.

A lična karta i vozačka mogu da se dodaju u Apple Wallet-u i to će moći da se koristi u saradnji sa TSA u SAD i Kanadi.

Viđeni su i noviteti na Maps i Weather.

izvor: b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.