VIVA BLOG

Uncategorized

Kako prodati stari pametni telefon?

Svako od nas vremenom zaželi da promeni svoj telefon. Nekada nakon kraćeg perioda korišćenja telefona, a nekada nakon dužeg. Mi ćemo vam ukazati kada je pravo vreme da prodate vaš telefon i koje su to informacije o telefonu koje treba plasirati dok ga prodajete. 

Nije pametno ako svoj telefon prodajete nakon dugog vremenskog perioda korišćenja. Cena telefona uveliko zavisi od toga koliko je sam telefon star, čak i u onim situacijama kada je telefon i dalje popularan. Idealno vreme prodaje je kada telefon napuni dve godine. Naravno nije strašno ako prebaci dve godine ili ako ga prodajete neki mesec ranije. Sve u svemu, telefon nakon dve godine korišćenja nema taj status “matorog telefona” već se kotira kao telefon kojem je tek istekla garancija. Starost telefona nije jedina stavka koja će uticati na cenu, oprema je takođe jako bitna. Ukoliko sačuvate slušalice, originalni USB kabel, punjač ili futrolu ukoliko ide uz telefon onda je to jedan plus koji garantuje pristojnu cenu. Naravno još mnogo toga utiče na cenu i to da li će se telefon brzo prodati pa bi bilo bolje da nastavimo dalje.

Svako ko kupi telefon treba da razmišlja o tome da ga lepo zaštiti. Zaštita doprinosti tome da vaš telefon uvek bude u vrhunskom stanju, na kraju krajeva uvek je jeftinije i lakše zameniti foliju i futrolu nego ekran ili telefon. No pravi benefiti zaštite telefona dođu do izražaja baš u situacijama kada treba da prodate svog miljenika. Ukoliko je telefon neoštećen, ukoliko su tragovi korićenja jedva vidljivi, automatski dobijate na vrednosti telefona i tada ga možete prodati kao nov! Znači jedan od ključnih faktora je stanje telefona zato ne oklevajte kada su folije za ekran ili futrole u pitanju, već ih odmah kupite.

Dakle, pomenuli smo nekoliko stavki do sada, starost telefona, oprema, stanje i tako dalje. Šta bi još moglo da utiče na to da vi brzo i po vama odgovarajućoj ceni, prodate telefon? Ne znamo koliko ste iskustva u prodaji telefona do sada imali ali svaki kupac želi da bude siguran da telefon nije kraden odnosno da nije neki “divljak”, ne zamerite nam na izrazu. Postoji način da ih uverite da telefon nije roba sumnjivog porekla, a to je prilaganje fiskalnog računa ili ugovora ukoliko je kupljen preko paketa. Verujte nam da se telefoni koji imaju svoju originalnu kutiju, račun i svu prateću opremu veoma brzo i dobro prodaju. 

Ako se pitate kako da odlučite koja je cena prava onda bi bilo najbolje da odradite istraživanje na sajtovima koji se bave mobilnim telefonima (oglasni sajtovi npr.). Malo se orijentišite u odnosu na konkurenciju pa ako je vaš telefon bolje očuvan i ima bolje uslove, nije nikakav problem povisti cenu, međutim ukoliko je sličan ili lošiji onda se potrudite da korigujete cenu u skladu sa potražnjom. To znači da ako neko traži za telefon koji je u boljem stanju nego vaš više novca i oglas bude aktivan već dve ili više nedelja to znači da je cena previsoka. Sve u svemu oko cene morate malo istražiti i doneti neki prosečan zaključak. Ono što uvek dobro je da postavite cenu barem 5 evra više kako bi ste imali prostora za cenkanje. Kada vas neko kontaktria i zainteresuje se za vaš telefon, u tom trenutku možete iskoristiti kec iz rukava i reći da ste voljni da spustite cenu jer vam je “hitno” da prodate telefon.

Nadamo se da su vam ove informacije pomogle da prodate svoj telefon.

scond-hand

(izvor: pametnitelefoni.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published.