VIVA BLOG

Info Technology

Kako rusko-ukrajinski sukob utiče na nestašicu na tržištu automobila i telefona

Novi udarac svetskoj proizvodnji čipova – dva vodeća ukrajinska snabdevača neona, koji proizvode oko polovinu svetskih rezervi tog ključnog sastojka za čipove, prekinuli su rad zbog rusko-ukrajinskog sukoba. To bi, kažu stručnjaci, moglo da dovede do poskupljenja, pa i nestašice raznih aparata i mašina, mobilnih telefona, automobila…

Nevidljiv golim okom, ali ima ga svuda – u prosečnom automobilu između 50 i 150, nešto manje u telefonu, laptopu, bojleru, frižideru – čip.

Obično je veličine bebinog nokta, a pod mikroskopom podseća na kartu nekog grada sa ulicama i trgovima. Upravo te linije iscrtavaju laseri, za čiji je rad neophodan neon.

„Neon da kažem do izbijanja ove krize mogli ste da kupite, bila mu je cena oko 300 dinara po litru, trenutno je 1.000 dinara po litru”, rekao je prof. Vladimir Milovanović sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

„Najveći korisnik je Tajvan. Na Tajvanu se proizvodi preko 50 odsto svetskih zaliha mikroprocesora. U Kini se proizvodi takođe velika količina mikroprocesora i ono što znamo da je neon u Kini porastao za preko 500 posto, cena neona, usled koronavirusa, tako da ako se sad još ovo nadoveže na to, sasvim sigurno da će doći do enormnog skoka cene proizvodnje mikroprocesora”, kaže Radomir Lale Marković, IT stručnjak.

Može li dovesti i do zastoja u proizvodnji? „Vremena isporuke će se produžavati, nećete moći da očekujete, ako poručite nov automobil, da ćete ga dobiti relativno brzo, samim tim cene polovnih automobila takođe neće padati kao što inače bio slučaj, tako da sve u svemu, mislim da će to najviše se odraziti na neko povećanje cena”, dodao je prof. Milovanović.

„Svi proizvođači koji su planirali da izađu sa novim modelima suočili su se sa situacijom da oni imaju razvijen novi model, ali jednostavno ne mogu da postignu odgovarajuću količinu uređaja, npr. Plej stejšn 5 ili pametni telefoni planirali su 5 iks neke proizvodnje, a sada mogu jedva iks broja nekog da dobiju. Ako se ova kriza nastavi možemo doći u situaciju da neki brendovi nestanu, jer su imali prevelike gubitke usled kašnjenja proizvodnje mikroprocesora”, objasnio je Marković.

Kako bi ublažile pritisak, pojedine kompanije su najavile smanjenje proizvodnje.

Stabilizaciju na tržištu, mnogi analitičari najavljuju tek sredinom sledeće godine.

izvor: rts.rsLeave a Reply

Your email address will not be published.