VIVA BLOG

News Zanimljivosti

Kina: Video igre samo tri sata nedeljno

Kineske platforme kao što su Tencent i NetEast su u obavezi da maloletnim korisnicima ograniče upotrebu platformi na samo tri sata nedeljno. U pitanju je novi zakon koji je na snagu stupio pre nekoliko dana, a cilj mu je smanji zavisnost od online igara.

Reakcija je usledila nakon izveštaja koji ukazuju da je sve više mladih zavisno od video igara. Eksperti ističu da se radi o ozbiljnoj zavisnosti, koja utiče na zdravlje i kvalitet života. Zbog toga će korisnici s područja Kine, koji su mlađi od osamnaest godina, ubuduće svoje igre moći da igraju petkom, subotom i nedeljom, i to samo između osam i devet sati uveče.

Prethodno ograničenje je dozvoljavalo da se igre konzumiraju svakog dana, po sat i po vremena, ali ta mera nije donela željena poboljšanja. Kompanije su u obavezi da poštuju pravila, a tu su i sistemi za verifikaciju korisnika, zahvaljujući kojima nije moguće kreiranje lažnih naloga.

Nova odredba je i posledica naslova u državnim medijima, koji su video igre nazivali „duhovnim opijumom“.

Sa druge strane, Južna Koreja je objavila da će ukinuti svoj ozloglašeni zakon uveden pre deset godina kojim se deci zabranjuje igranje video igara između ponoći i 6 ujutru, kako bi se više poštovala prava najmlađih.

izvor: pcpress.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.