VIVA BLOG

Technology Zanimljivosti

Koja je razlika između obične i klime inverter?

Za razliku od klasičnog klima uređaja, kojih kod nas ima više zbog manje cene, gde se vazduh uduvava punim kapacitetom (on/off regulacija) čak i kada je temperatura malo iznad ili malo ispod zadate, inverter klima uređaj sa inverter tehnologijom ima promenjljiv režim rada. Razlika je u radu kompresora.

Koja je razlika između obične i klime inverter?

Pre svega inverter klime rade na temperaturama do -20 stepeni, dok obične on/off klime rade najviše do -5 stepeni.
Uređaji imaju bolju energetsku klasu u odnosu na on/off klime. Bolji je učinak utrošene i dobijene rashladne odnosno toplotne energije, bolji su parametri SEER i SCOP (kod on/off klima se i dalje gledaju stari parametri cop i eer). Evropska unija postavlja ambiciozne ciljeve u pogledu zaštite klime, koje bi trebalo postići do 2020. godine. U cilju postizanja tih ciljeva proizvodi su klasifikovani u nove energetske razrede i oznake energetske potrošnje.

Kod invertera, broj obrtaja kompresora i spoljnog ventilatora se elektronski menja (i tako prilagođava zadatim uslovima), pa se pored navedenih osobina sporije ledi spoljna jedinica.
Tako se kontinualno uduvava neophodna količina vazduha, temperaturna odstupanja su manja i dobija se do 30% ekonomičniji rad, manje opterećenje električne instalacije stalnim uključivanjem i isključivanjem kompresora i daleko bolji rad u zimskim uslovima.

Rezultat su i smanjena potrošnja električne energije, duži vek trajanja proizvoda i smanjeni troškovi održavanja i servisiranja.

Primer: klima uređaj dvanaestica troši 1,2 kW. On/off klime energiju troši sve vreme dok ne postigne željenu temperaturu u prostoriji.
Inverter prilikom uključenja troši 1,2 kW, ali kako postiže željenu temperaturu ta potrošnja se smanjuje i do 0,8 kW – što predstavlja solidnu uštedu. 

izvor: klimauredjaji.com

SMART Shop preporučuje: Klima uređaj Beko BBVCN120/121 Inverter Cena: 39.990,00 dinara

Leave a Reply

Your email address will not be published.