VIVA BLOG

Zanimljivosti

KORISNI SAVETI: Detaljan vodič za izbor klima uređaja

Šta su klime i koje vrste postoje?

Klima uređaj je toplotna pumpa koja može da premesti toplotu sa jednog mesta na drugo.

Ovo je moguće pre svega zbog posebnih hemijskih jedinjenja koja se nalaze u njima. Verovatno ste čuli za njih – u pitanju su freoni.

Kada klima hladi, freon upija toplotu iz unutrašnjosti prostorije i oslobađa je napolje. Kada greje, proces je obrnut.

Hlađenje je i dalje za mnoge sinonim za klimu, međutim grejanje postaje sve popularnija opcija, pre svega zbog svoje energetske učinkovitosti u odnosu na električne konkurente.

Ovo su osnove, a dublja razrada čeka one koji budu zainteresovani u daljem tekstu. Sada pređimo na neposredno bitnije informacije za kupovinu. Dakle, koje vrste klima postoje?

Standardne i inverter klime

Inverter klime troše osetno manje, što je njihova osnovna, ali ne i jedina prednost. Osnovna prednost standardnih je što su značajno jeftinije.

Standardne klime uvek rade punom snagom. Kada postignu temperaturu stanu, pa se opet upale kada senzor kaže da treba. I sve to dakle rade punom snagom. Inverter je pametniji, on može da prepozna da je blizu zadate temperature, i da shodno tome smanji intenzitet rada – odnosno on radi koliko treba.

Ovo ne znači samo niže troškove već i ujednačeniju temperaturu. Standardni modeli prave mnogo veće amplitude od inverterskih, te je atmosfera kod potonjih lepša i prijatnija.

Inverter klime su manje bučne, a još jedna veoma bitna stvar je da mogu rade na dosta nižim spoljnim temperaturama od standardnih. Kod njih se takođe primenjuje spomenuta napredna SEER i SCOP klasifikacija. Brže postižu zadatu temperaturu i dugovečnije su.

Obe vrste su split sistemi – prepoznatljiva varijanta gde imate unutrašnju i spoljašnju jedinicu. Takođe, obe vrste vrte unutrašnji vazduh, kome se samo oduzima ili dodaje toplota.

Za zaključak, standardne klime su sasvim respektabilan uređaj, ne treba shvatiti stvari pogrešno. Jednostavno – inverter je viša liga.

Pokretne klime ili prenosive klime imaju točkiće, pa ih možete premeštati iz prostorije u prostoriju.

Pošto, baš kao ni prozorske, nisu split sistem, sve se nalazi u jednom uređaju koji liči na ogromni kofer. Imaju crevo koje izbacuje topli vazduh i koje morate sprovesti negde. Jedna opcija je kroz prozor, ali ako može bolja varijanta je u dimnjak.

Nisu baš šampion energetske efikasnosti, a ni tihog rada. Ovo je uređaj koji se koristi ukoliko se nalazite u specifičnoj situaciji, da ne možete posegnuti za instalacijom klasičnog split sistema.

Prozorske klime su slične sa pokretnim u tom pogledu da je takođe sve u jednoj kutiji. One za razliku od split sistema ubacuju svež vazduh spolja u prostoriju.

Nisu pokretne, ali se definitivno mogu lakše relocirati od split sistema. Ugrađuju se u prozor i dolaze već napunjene gasom. U principu, ako ste malo veštiji po kući, možete ih i sami instalirati za razliku od split sistema gde se samostalni pokušaji apsolutno ne preporučuju. Bučne su u radu.

Koliki kapacitet je potreban?

Glavna stavka je naravno, veličina prostora. Veća prostorija – jača klima i obrnuto.

Ovo je ugrubo računica:

Prostorija od 20 do 35 kvadrata – kapacitet od 9000 BTU.

BTU je inače oznaka za kapacitet klime. Skraćenica znači „britanske termalne jedinice.“ Da ne ulazimo sad u priču zašto se baš ta mera koristi, to je dakle to. Takođe, u žargonu se za aparat od 9000 BTU kaže i „devetka“, „dvanaestica“ za 12000  BTU i tako dalje.

Da nastavimo dalje, prostorija od 35 do 60 kvadrata – kapacitet od 12000 BTU.

60 do 80 kvadrata – 18000 BTU.

80 do 110 kvadrata – 24000 BTU.

Zašto kažemo ugrubo, zato što naravno postoji još nekoliko faktora. Izloženost suncu, veličina prozora, broj prisutnih ljudi, pa zatim da li u prostoriji možda imate neke uređaje koji značajnije emituju toplotu i slično.

Ali ovo je svakako dobra polazna osnova. Većina ljudi u principu obitava u prostorijama za koje važe prosečni uslovi. Ukoliko je kod Vas specifična situacija, razmislite i probajte da prilagodite ovu osnovnu računicu.

Potrošnja struje

Ovde su bitni sledeći podaci: energetska klasa, EER i COP, kao i SEER i SCOP.

EER i COP su koeficijenti efikasnosti hlađenja, odnosno grejanja. Oni su zapravo pokazatelj koliko rashladne ili grejne energije dobijete za 1 W električne. Znači, 3 W rashladne energije za 1 W električne daje EER od 3,0. Shodno tome, 3 W grejne energije za 1 W električne znači COP od 3,0.

SEER i SCOP su isto to, samo poboljšano sračunato. Naime, EER i COP se računaju po fiksnom parametru, na toj i toj spoljnoj i zadatoj temperaturi i vlažnosti vazduha. SEER i SCOP uzimaju u obzir različite situacije tokom tipične godine (odnosno sezone, odatle i to S u nazivu), te predstavljaju napredniju kvantifikaciju.

A energetska klasa je ništa drugo do sistematizacija svih ovih brojki. (S)EER i (S)COP u nekom rasponu daju energetsku klasu B. Pa u nekom drugom klasu A i tako dalje.

Dakle, stvari su u suštini prilično jednostavne, što veće brojke i što bliža slova početku abecede, to bolje.

Bitno je naglasiti da nijedna klima, ma koliko bila energetski efikasna, neće pomoći oko računa za struju ukoliko je budete držali ceo dan upaljenu. Racionalna potrošnja je primaran uslov za tanje račune, a to je već nešto što je na Vama.

Grejanje

Zašto je klima uređaj odlična i ekonomična opcija za grejanje? Zato što je ona zapravo toplotna pumpa, a ne grejalica.

Naravno, utrošak električne energije u procesu rada klime itekako postoji. Ali taj dodatni moment, ta toplota iz spoljašnjeg vazduha koju freon “uzme” i doda unutra, to je ono što klima uređaj izdvaja u smislu energetske efikasnosti.

Klime ne mogu da greju kada temperatura spadne ispod određene granice. Delom zbog fizičkih ograničenja i leđenja spoljne jedinice, delom jer im svakako opada efikasnost sa svakim nižim podeokom.

Ma koliko Vam to delovalo čudno, spoljni vazduh i na ozbiljnim minusima ima toplote za apsorbovanje. Ipak, sa temperaturom pada i učinkovitost ovog principa.

Ali u uslovima našeg podneblja, ovo nije toliki problem. Uživamo u relativno blagim zimama, gde čak ne vidimo previše dana ni ispod nule. Iznad nule klima bi trebalo da bude prilično pouzdan izvor toplote. Ispod toga treba biti spreman na određenu dopunu performansi.

Dodatne funkcije i osobine

U zavisnosti od modela, možete naići na različite mogućnosti pored osnovnog posla hlađenja i grejanja.

Tajmeri, prisustvo određenih specifičnih filtera, režim za spavanje gde se rad prilagođava za prijatan san, jonizator, ili recimo funkcija koja se različito zove kod proizvođača i koja nalaže uređaju da cilja senzor u daljinskom, te da zadatu temperaturu ostvaruje baš oko njega.

Ovo su samo neke od pratećih karakteristika, a ni klime nije zaobišla sveopšta povezanost – Wi-Fi ili Wi-Fi ready (nema Wi-Fi ali ga Vi možete ugraditi) opcije prisutne su kod modela iz višeg cenovnog ranga. Naravno, sve je ispraćeno odgovarajućim aplikacijama za kontrolu i nadzor aparata.

Hlađenje i grejanje ostaju ključna stvar, ali dodatne opcije definitivno mogu podići komfor upotrebe. Zamislite samo scenu gde se vraćate kolima sa posla i na semaforu blizu kuće palite klimu preko mobilnog. Konačno stižete a ne dočekuje Vas tropska atmosfera već prijatna svežina.

Princip rada

Dakle, već smo utvrdili da klima uređaj zapravo ne proizvodi hladnoću, već manipuliše toplotom.

Freon stalno kruži između unutrašnje i spoljašnje jedinice. Kada uđe unutra, on je tečnost. Zatim dolazi na deo koji se zove isparivač – tu kupi topao vazduh iz prostorije i pretvara se u gas.

Pošto postane gas, ide ka spoljašnoj jedinici. Prvo u kompresor, koji povećava pritisak a time i dalju temperaturu. Zatim se ide u kondenzator gde se pristižući gas visokog pritiska hladi i pretvara u tečnost, uz oslobađanje nakupljene toplote kroz spoljnu jedinicu.

Tečnost ponovo dolazi u unutrašnju jedinicu kroz poseban ventil koji smanjuje pritisak i ciklus se ponavlja dok je to neophodno.

Kada se radi o režimu grejanja sve funkcioniše isto – samo obrnuto. Isparivač postaje kondenzator i obrnuto. Kompresor i dalje ostaje posrednik između dva elementa.

Vodeći proizvođači klima

Tržištem dominiraju azijski brendovi – korejski LG i Samsung, kineski Gree, Midea ili Galanz, japanski Daikin.

Beko ima sedište u Istanbulu pa se može smatrati i azijskim i evropskim brendom. BRH 120/BRH 121 Beko klima je standardna dvanaestica dobre energetske klase, i nekoliko zanimljivih dodatnih mogućnosti, poput onog spomenutog ciljanja zone oko daljinskog. Turska firma to naziva “Zone Follow.

Čast klasičnih evropskih brendova brane marke kao što su Bosch ili Gorenje. Zanimljivi kupcima mogu da budu i pristupačni domaći brendovi kao što su Vox, Alpha, Tesla ili komšijski Vivax.

Jedno je sigurno – ponuda je veoma široka i sigurno ćete naći najbolju i najpovoljniju klimu za vaš dom.

izvor: tehnomanija.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.