VIVA BLOG

Technology Zanimljivosti

Novi Android telefoni mogli bi biti moćniji od iPhone 14 Pro

Mnogi vodeći Android telefoni iz 2022. su koristili Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 čipset, a naslednici bi trebalo da donesu sa sobom značajnu nadogradnju performansi.

Sve ovo dolazi od pouzdanog tipstera Digital Chat Station, koji kaže da će Snapdragon 8 Gen 2 dolaziti sa „verzijom ultra visoke frekvencije“ koja je sposobna za taktiranje brzine do 3,4-3,5 GHz (u poređenju sa 3,2 GHz koje imamo danas). Međutim, biće većeg povećanja performansi u pogledu grafičkih mogućnosti – poboljšanja koja mogu da odvedu grafičke performanse iznad svega što Apple A16 Bionic čip u novom iPhoneu 14 Pro i iPhone 14 Pro Max može da ponudi. Uzimajući u obzir veoma visoke nivoe performansi koje nudi A16 Bionic čip, tvrdnja da bi Snapdragon 8 Gen 2 mogao da radi još bolje – barem u određenim zadacima – definitivno je hrabra i ona koju trenutno ne možemo da proverimo.

Imajte na umu da su performanse pametnog telefona uslovljene više faktora, a ne samo sirovom brzinom čipseta koji sve pokreće. Efikasnost softverskog kodiranja, količina raspoložive RAM memorije i upravljanje toplotom takođe igraju važnu ulogu. Jedna od prednosti na koju se Apple u velikoj meri oslanja kada govori o svojim brzinama je činjenica da je zadužen za ceo proces dizajna softvera i hardvera, ne oslanjajući se na proizvođače čipova trećih strana. Qualcomm ima Snapdragon Summit postavljen za 15-17. novembar, na kojem očekujemo da čujemo sve o čipsetu sledeće generacije i za šta je sposoban. Tada bi trebalo da imamo mnogo bolju predstavu o tome kako će to uticati na brzine na Android vodećim modelima iz 2023.

Iako mnogi korisnici telefona neće biti svesni modela čipseta koji se nalazi u njihovim telefonima, većini nas je stalo do toga koliko su brzi naši pametni telefoni – i zato će dolazak Snapdragon 8 Gen 2 biti značajan. Brzi pogled na telefone koji koriste Snapdragon 8 Gen 1 nudi neke nagoveštaje o tome koji uređaji bi mogli dobiti njegovog naslednika: Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy Z Fold 4, Xiaomi 12 Pro, OnePlus 10 Pro, Sony Xperia 1 IV i drugi. Jedan od prvih u redu za Snapdragon 8 Gen 2 mogao bi biti OnePlus 11. Očekujemo da će se telefon pojaviti u prvih nekoliko meseci 2023. godine, sa vrhunskim specifikacijama koje će odgovarati vrhunskom Qualcomm procesoru . Samsung Galaxy S23 bi takođe trebalo da izađe brzo nakon što uđemo u 2023. Glasine su da će svi regioni dobiti verziju telefona sa Snapdragon pogonom, a taj čipset bi trebalo da bude Snapdragon 8 Gen 2.

Izvor: pcpress.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.