VIVA BLOG

Technology Uncategorized

Ovo su najveće greške koje možete da napravite kada kupujete novi kompjuter

 

Uradite svoj domaći i sprečite sebe da bacite pare na nešto što vam uopšte nije potrebno ili neće raditi kako treba. 

Nebo je granica kada odlučite da sami sklopite ili kupite novi PC. Na raspolaganju imate bezbroj komponenti i periferala, ali nije sve tako bajkovito kao što vam se na prvu loptu može učiniti. Pojedine kompanije prodaju zastarele sisteme, ali daju sve od sebe da ih predstave boljim nego što oni zaista jesu. Neki vam prodaju ogoljene konfiguracije kako bi cena bila što niža, a i sami možete da napravite grešku i uzmete hardver koji zapravo uopšte ne odgovara vašim potrebama. Zato je važno da uradite svoj domaći i sprečite sebe da bacite pare na nešto što vam uopšte nije potrebno ili neće raditi kako treba.

A kako bi vam dodatno pomogli, ukazaćemo vam na greške koje većina ljudi pravi prilikom kupovine kompjutera. Na ovaj način možete da naučite na tuđim greškama, umesto da svoju skupo platite.

Procesor sa nedovoljno snage

processor-5402511920-830x0

U pokušaju da što više obore cenu, pojedini prodavci namerno izostavljaju ili maskiraju pravu snagu procesora. Sistem možda ima Intel ili AMD procesor, i tu je i veliki broj gigaherca, ali postoje i drugi faktori koji su važniji. Da li je klasa procesora elitna, ili je u pitanju najjeftinija moguća opcija? Koje generacije je čip? Koliko jezgara procesor ima? Ako kupite gejming PC sa jeftinim, jednojezgarnim procesorom, nećete se lepo provesti. Čak i najrazumnije igre će ozbiljno napasti taj procesor i dovesti ga do njegovih granica. Zato se postarajte da procesor može da izađe na kraj sa vašim potrebama.

Koliko RAM-a vam zaista treba?

board-220981920-830x0

RAM je danas važniji nego što je to ikada bio. O njemu možete da razmišljate i kao o rancu koji je potreban vašem kompjuteru. PC igre čuvaju fajlove i informacije do kojih brzo moraju da dođu U RAM, baš kao mi u rancu držimo potrebne knjige. Što je ranac veći, to u njega može da stane više informacija. A što vaš PC ima više radne memorije, to će brže moći da učita stvari kao što su teksture u igri. Ako nemate dovoljno RAM-a, ozbiljno možete da usporite rad programa. Zato gledajte da ga vaš kompjuter ima dovoljno. Ovih dana 8GB radne memorije predstavlja najosnovniji minimum, a i ta količina polako postaje nedovoljna. Ako možete, idite na 16GB, ili više.

Ne gledate grafiku koja dolazi uz PC

pc-28109191920-830x0

Baš kao što je to slučaj sa procesorima, u kompjuteru može da vam se nađe Nvidia GeForce ili AMD Radeon grafička karta nižeg kvaliteta, ili će koristiti integrisanu karticu. Možda ćete se na osnovu imena voditi mišlju da je u pitanju ozbiljna grafička karta, a u stvarnosti ćete dobiti magarca koji jedva može da stoji na svojim nogama kada ga opteretite. Nvidia i AMD su dva najveća imena na tržištu i zato bi trebalo da gledate sisteme koji uključuju Nvidia GeForce 1060 ili AMD RX 580 grafičke karte. Ovo je neka najosnovnija opcija. Svaka kartica višeg ranga od ovih je još bolja opcija.

Kakva je budućnost konfiguracije?

computer-19909071920-830x0

Najbolje bi bilo da izbegavate konfiguracije sa kućištem koje izgleda kao konzola ili je jako malo. Najveća prednost kompjutera jeste mogućnost da ga dalje sami unapređujete, a za to vam je potreban prostor. Grafičke karte su sve veće i veće i ovih dana mogu da zauzmu i dva slota i dolaze sa svojim sistemom za hlađenje. Drugim rečima, masivne su. Ako uzmete PC sa malim kućištem, možete da zaboravite na bilo kakav apgrejd.

Da li dobijate i operativni sistem?

Vrlo lako može da vam se desi da ste kupili vašu konfiguraciju iz snova, samo da biste otkrili da je došla bez operativnog sistema. Brojni proizvođači i prodavci nude kompjutere bez operativnog sistema kako bi dodatno snizili njihovu cenu.

Kakva je konekcija?

network-15726171920-830x0

Postoje brojne prednosti korišćenja interet kabla umesto WiFi signala. Na taj način ne zavisite od brojnih smetnji i definitivno dobijate brži internet, a to može da predstavlja razliku između života i smrti kada skidate neku igru ili je igrate onlajn. Zato je važno da vaš kompjuter ima ethernet izlaz, Bluetooth i dovoljno USB i svih drugih priključaka koji će vam trebati.

Da li ima podršku za najnovije standarde?

Brojni proizvođači prodaju jeftine konfiguracije koje su svedene na najnosnovniji minimum, i zbog toga im fale neke naprednije stvari ili imaju starije komponente. Zato možete da se nađete u situaciji da vaša matična ploča ne podržava najnovije hardverske standarde kao što je USB 3.1-. To znači da će vaše periferale prenositi podatke sporijom brzinom, a ako redovno koristite eksterne hard diskove ili bekapujete svoj telefon na PC, to može biti prilično frustrirajuće.

(Telegraf.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published.