VIVA BLOG

Lifestyle Uncategorized Zanimljivosti

Poznat koliko i Švajcarska, isto toliko i cenjen. Victorinox

Victorinox noževi su verovatno jedni od najprepoznatljivijih preklopnih noževa. Njihov dizajn i klasična crvena boja prvobitnog Švajcarskog noža dobio je ikonični status u kulturi.

Ovo su noževi koji su masovnu popularnost stekli posle Drugog svetskog rata. Naime, američki vojnici su Švajcarske vojne nožiće nosili natrag sa sobom u Ameriku kao svojevrsan podsetnik na ratne godine provedene u Evropi. Od tada je klasični Victorinox nož dobio veliki broj varijacija i modela. Ovo je kompanija koja postoji preko 130 godina i čija manufaktura raste iz dana u dan.

Victorinox Swiss Army je jedan od najpoznatijih svetskih brendova i zaštićenih žigova. Stilizovani beli krst u štitu i univerzalni nožić na kome se nalaze teško da će biti iznenadjenje za bilo koga od Aljaske do Australije bilo da je učenik, profesor, radnik ili avanturista.

Poznat koliko i Švajcarska, isto toliko i cenjen.

Godine 1884, preduzetnik Karl Elsener otvorio je radnju i malu zanatsku proizvodnju noževa u Švajcarskom gradu Ibach-Schwyz i započeo uspešnu priču.

Naziv brenda kombinuje ime majke osnivača Karla Elsener-a, Viktorije, sa francuskim nazivom za nerđajući čelik “inox” (zapravo skraćenica za acier inoxydable). Victorinox je počeo snabdevanje švajcarske vojske noževima 1891. godine i registrovao beli krst na crvenoj pozadini švajcarske zastave u svom dizajnu, pre svega da bi se razikovao od lošijih nemačkih kopija. Postoje zapravo dva zvanična proizvođača švajcarskih vojnih noževa i to ponekad izaziva zabunu među potrošačima. U 2005, Victorinox je postao vlasnik najvećeg konkurenta kompanije Wenger koja je nastavila da posluje kao poseban entitet, a Victorinox je jedini originalni proizvođač proizvoda sa žigom Swiss Army. Satovi koje pravi Wenger i dalje nose to ime.

U poslednjoj deceniji Victorinox gradi prisustvo u više kategorija proizvoda, od odeće do opreme za putovanja. Otvaraju sopstvene radnje i outlete, te povećavaju prisustvo u multiband prodavnicama.
Vremenom je vlasništvo koncentrisano u rukama porodice preko direktnog učešća i vezanih fondova, a danas je četvrta generacija za redom na čelu ove kompanije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.