VIVA BLOG

Info News

Rusija pokreće istragu protiv YouTube zbog zloupotrebe dominantnog položaja

Rusija je objavila da otvara istragu protiv Google i njegove video platforme YouTube zbog zloupotrebe dominantnog položaja, u najnovijem sporu ruskih vlasti i digitalnih giganata.

Savezna antimonopolska agencija (FAS) saopštila je da je otvorila ovu istragu zato što su propisi o otvaranju, prekidu ili brisanju YouTube naloga i korisničkih zahteva „netransparentni, neobjektivni i nepredvidljivi“, što može da naškodi intreresima korisnika i ograniči konkurenciju.

„To dovodi do iznenadnih blokiranja i prekida naloga korisnika bez upozorenja i osnove za takvo delovanje“, navelo je rusko regulatorno telo.

Prema ruskom regulatoru, istraga je pokrenuta posle prijave jedne nepoznate ruske organizacije Regionalnog centra internet tehnologija (Rotsit), koja se prestavila kao grupa koja brani interese ruskih korisnika interneta.

Ruske vlasti su poslednjih nedelja uputile više kritika američkim društvenim mrežama Twitter, Facebook i YouTube, ali i kineskom TikToku, osuđujući njihovu svemoć i kritikujući njihovo ograničavanje sadržaja, posebno političkih.

izvor: rs.n1.info.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.