VIVA BLOG

Business Info Lifestyle Marketing

Samsung Galaxy Note8 predstavljen 23. avgusta

Samsung je 23. avgusta zvanično predstavio svoj najnoviji telefon/fablet – Galaxy Note8. Uređaj dolazi uz 6.3-inčni Infinity Display, sa edge-to-edge dizajnom i podrškom za S Pen pametnu olovku.

Kada je dizajn u pitanju, nema više fizičkih tastera s prednje strane koji su krasili Note7, okvir oko ekrana je smanjen a stranice su zakrivljene. Na poleđini uređaja se nalazi senzor otiska prsta, koji je sada malo bolje plasiran nego na S8 modelu (dalje od kamera). Takođe Galaxy Note8 je prvi put da zvanično vidimo dve kamere na poleđini Samsungovog telefona u ovoj godini. S leve strane je smešten dodeljeni Bixby tatser, dok su u donjoj stranici smešteni USB-C konektor, zvučnik, 3.5mm priključak za slušalice i slot za S Pen. Note8 je dostupan u četiri boje: Midnight Black, Orchid Gray, Maple Gold i Deep Sea Blue. Telefon i stylus imaju IP68 sertifikat za vodootpornost.

samsung2_33

Kada je ekran telefona u pitanju, 6.3-inčni displej koristi Super AMOLED tehnologiju sa 2960 x 1440p rezolucijom i 18,5:9 odnosom stranica. Ekran karakterišu Mobile HDR Premium podrška, Always on Display funkcija i ekran sa podsetnicima. Pored jednostavnih poruka, moguće je slati Live poruke, koje predstavljaju animirane GIF-ove.

Najveći novitet na Galaxy Note8 modelu je svakako sistem sa dve kamere na poleđini. Sastoji se od dva 12MP senzora, od kojih jedan ima regularni f/1.7, a drugi ima f/2.4 telephoto objektiv. Oba senzor imaju optičku stabilizaciju slike. Kamere nude Live Focus, koji omogućava podešavanje zamućenja fotografije u pozadini pre fotografisanja, ili kasnije iz galerije. Prednja kamera telefona ima 8MP senzor sa autofokusom.

sam2_70

Sa hardverske strane, telefon će pokretati Qualcomm Snapdragon 835 (U SAD) ili samsungov Exynos 8895 (van SAD) čipset. Količina RAM-a je povećana na 6GB, interni skladišni kapacitet je isti kao kod S8 modela i iznosi početnih 64GB, a postojaće i 128GB i 256GB varijante. S obzirom na velike probleme sa baterijom koje je imao Note7, njegov naslednik stiže sa baterijom manjeg kapaciteta. Note8 ima 3300mAh bateriju, sa opcijom brzog bežičnog punjenja ili preko USB-C porta.

Jedna od osnovnih karakteristika Galaxy Note linije jeste podrška za ugrađeni stylus, pod nazivom S Pen. Model, koji stiže uz Note8 je identičan onom koji je imao i Note7, sa 0.7mm vrhom i 4096 nivoa pritiska. S Pen se može koristiti na različite načine: Screen-off Memo omogućava crtanje po uvek uključenom ekranu, dok je uređaj zaključan; startovanje hover menija koji uvećava delove ekrana; prevođenje teksta i drugo.

Sa softverske strane Galaxy Note8 stiže uz Android 7.1.1 Nougat i Samsung Experience UX interfejs. S obzirom da ima zakrivljeni displej, vraća se Edge Panel, a tu je i funkcija App Pairs koja omogućava da se dve aplikacije lansiraju istovremeno u podeljenom ekranu, preko samo jednog pritiska.

sam3_29

Cena i dostupnost
Samsung Galaxy Note8 će se u pretprodaji naći od 24. avgusta, ali je zvanična pojava telefona/fableta na tržištu planirana za 15. septembar. Za sada, Samsung je samo potvrdio da Midnight Black i Orchid Gray varijante stižu u SAD, dok Maple Gold i Deep Sea Blue stižu u ostatak sveta. Kada su cene u pitanju, za korisnike u Evropi prednarudžbe su krenule i imaju cenu od 999 evra. Oni koji ranije naruče telefon dobijaju Samsung DeX docking stanicu.

izvor: benchmark.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.