VIVA BLOG

Info Technology Uncategorized

Samsung pravi pametnu majicu za detektovanje bolesti

Samsung razvija novu pametnu majicu sa ugrađenim senzorima koji mogu da dijagnostifikuju bolesti putem pametnog telefona. Tehnologija koristi senzore koji mogu da naprave opsežna očitavanja funkcije pluća detektujući zvuke iz organa i pružajući dijagnoze i savete.

Korejski gigant tvrdi da se respiratorne bolesti mogu dijagnostifikovati, te da se mogu meriti učestalost i snaga daha. Takođe može se izvesti niz različitih dijagnoza uključujući upalu pluća i bronhitis, ali i da se prepoznaju hronične bolesti pluća, kao što su astma i HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća). Prema odobrenom patentu koji je kompanija prethodno podnela Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu, tehnologija uzima u obzir vašu medicinsku istoriiju zajedno sa vašim indeksom telesne mase. Da biste dobili ispravnu dijagnozu, uzete su u obzir starost, pol, težina i visina korisnika, kao i njihova medicinska istorija. Senzori se povezuju sa pametnim telefonom, tako da korisnik može da pročita dijagnozu, kao što su “simptomi upale pluća” ili “respiratorna infekcija” na ekranu. Na osnovu rezultata, daju se saveti koji se razlikuju od preventivnih do hitnih. Kompanija je prošle godine već predstavila svoje pametno odelo i pametno odelo za klizanje s kojim su holandski sportisti mogli da treniraju za Zimske olimpijske igre 2018. godine. Prošlog meseca su izašli sa Samsung pametnim cipelama, što sportistima daje povratnu informaciju u realnom vremenu o tome kako su odradili trening.

10515616595c55f2232c6b6654459719_wide

Senzori se takođe mogu integrisati u druge vrste odeće. Nije poznato kada će se na tržištu naći široka javnost, iako kompanija kaže da su mogućnosti “beskrajne”. “Razmotrite, na primer, profesionalnog fudbalera koji se nalazi na sportskom terenu, gde se funkcija pluća može pratiti u realnom vremenu”, rekao je portparol kompanije i dodao: “Ali i za bolesnu bebu ili dete ovo tehnološko rešenje može da ponudi odgovor. Ako možete lako da zabeležite detaljno skeniranje kod kuće, to je, naravno, velika pobeda. Očigledno je da pametna majica mora da bude odgovarajuće veličine za ovu grupu korisnika.” Međutim, kao što znamo, nisu svi patenti koji su odobreni postali stvarnost, jer velike kompanije redovno podnose zahteve za patente za svoje ideje, tako da nam preostaje da čekamo.

preuzeto sa sajta b92.net, 03.02.2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.