VIVA BLOG

Info News Technology

Samsung zvanično predstavio Galaxy Note9

Nakon meseci glasina, procurelih informacija i nagađanja, Samsung je konačno zvanično predstavio svoj najnoviji Note uređaj – Galaxy Note9. Samsung ovaj telefon naziva najboljim koji je kompanija do sada kreirala. “Sa Note9 modelom nismo samo kreirali super-snažan telefon, dizajnirali smo telefon koji može da prati korisnikove potrebe”, ističu u južnokorejskoj kompaniji.

Ukratko, Samsung je najavio najveću bateriju koja je ikada bila dostupna na nekom Note uređaju, a ima kapacitet od 4000mAh. Note9 stiže sa 128GB i 512GB internog skladišnog protora, a u pripremi je i microSD kartica od 512GB za maksimalnih 1TB skladišnog prostora na telefonu. Tu je i 10nm čipset (Snapdragon 845 u SAD, odnosno Exynos 9810 globalno). Naravno, tu je i veći ekran, od 6.4 inča i bez izreza.

Displej Galaxy Note9 telefona je najveći koji je Samsung ikada doneo na telefon. Sa veličinom od 6.4 inča, za jedan inč je veći od onog na Note8 modelu, a ima 2960 x 1440p rezoluciju. Super AMOLED displej ima HDR10 podršku i podržava Always On Display. Ispod ekrana nema senzora otiska prsta (ovo je očigledno rezervisano za Galaxy S10), koji je sada bolje pozicioniran na poleđini ispod sistema sa dve kamere. Sistem sa kamerama na poleđini je sastavljen od 12MP f/1.5-2.4 glavnog senzora i 12MP f/2.4 telefoto sekundarnog senzora, uz dual OIS podršku. Oba senzora su opremljena Samsungovim Intelligent Camera sistemom, koji prepoznaje scene, optimizuje boje i kontrast i detektuje greške poput zamrljanog ekrana ili kada korisnik zatvori oči. Selfi kamera ima 8MP f/1.7 senzor.

samsung1_2

samsung2_41

Ovo su sve karakteristike koje Galaxy Note9 deli sa Samsung Galaxy S9/S9+ telefonima. Ovo uključuje i pomenute Snapdragon 845 i Exynos 9810 Octa čipove, kao i stereo zvučnike koje je Samsung implementirao u saradnji sa AKG-om. Galaxy Note9 ima i iP68 sertifikat za vodootpornost, što je slučaj i sa S Pen pametnom olovkom. Kada smo kod S Pen-a, Samsung je svom stylusu posvetio dosta vremena tokom prezentacije. Ovo je prvi Bluetooth-pokretani S Pen, a može da se koristi kao daljinski za upravljanje kamerom, tokom prezentacija i u druge svrhe. S Pen radi na rasponu od 10 metara i ima bateriju koja omogućava rad oko 30 minuta, odnosno oko 200 klikova. S Pen može da se napuni za 40 sekundi dok se drži u svom slotu u Note9 modelu. S Pen podržava tri inputa – kratki, dugački i dvostruki pritisak. Samsung je objavio da će za developere objaviti otvoreni SDK za novi S Pen.

samsung3_10

Kompanija je ažurirala i DeX za Galaxy Note9. Sada više nije potreban DeX Dock i fizička tastatura i miš – Galaxy Note9 može da uđe u DeX mod preko jednog USB-C to HDMI kabla. U DeX modu, Galaxy Note9 je u potpunosti funkcionalan i može se koristiti kao tastatura ili trackpad. Osnovni Galaxy Note9 model stiže sa 6GB RAM-a i 128GB skladišnog prostora i cenom od 999 evra, dok top model ima 8GB RAM-a i 512GB skladišta i cenu od 1249 evra (za oba modela tu je i microSD podrška). Samsung Galaxy Note9 stiže u Ocean Blue, Midnight Black, Lavender Purple i novoj Metallic Copper boji i biće dostupan od 24. avgusta.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=kpCV506ry5M

Galaxy Note9 biće dostupan na srpskom tržištu od 24. avgusta, u ponoćno crnoj i ljubičastoj boji, kao i novoj okeansko plavoj boji s jedinstvenom žutom S Pen olovkom. Kupci koji prednaruče svoj Galaxy Note9 kod ovlašćenih Samsung partnera, ostvariće dodatnu uštedu prilikom otkupa starog telefona za novi Galaxy.

izvor: benchmark.rs, 09. avgust 2018. godine

Leave a Reply

Your email address will not be published.