VIVA BLOG

Technology

Šta je 5G mobilna mreža?

Reč je o petoj generaciji mobilnog interneta koja nam donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost kao i responzivnost. Brzina bežične konekcije će biti 10 do 100 puta veća od onoga što je trenutno dostupno. To znači da ćete sezonu omiljene serije moći da skinete za par sekundi. Ipak, brzina je samo jedna od prednosti.

Zahvaljujući novim poboljšanim karakteristikama mreže, približićemo se danu kada će automobili bez vozača komunicirati između sebe sa lakoćom, dok će prenošenje ultra realističnih video materijala biti stvar svakodnevice. Jasno je da je reč o revolucionarnom koraku koji će promeniti svet.

5G je skup tehničkih pravila koja definišu način na koji funkcionišu mobilne mreže, uključujući i radio-frekvencije, ali i na koji način će različite komponente poput kompjuterskih čipova i antena razmenjivati podatke. Da bi mogli da koriste 5G mrežu, korisnici će morati da kupe nove telefone.

Koliko će brza biti 5G mreža?

To zavisi od toga gde živite i koju bežičnu uslugu koristite. Iz Qualcomma, kompanije za proizvodnju bežičnih čipova, kažu da su testovi pokazali brzinu od 4,5 gigabita u sekundi, ali će početna brzina iznositi 1,4 gigabita, što je 20 puta brže od 4G mreže. A koliko je nova mreža zaista brza biće najočiglednije pri strimovanju video-snimaka visoke rezolucije. Skidanje filma pri toj brzini trajaće 17 sekundi, dok je sa 4G mrežom trajalo šest minuta.

Da li je ta brzina najvažnija?

Ne. Latentna brzina je još važnija. Kada izdate bilo koju komandu na telefonu, na primer – pokrenete internet pretragu, za šta je potrebno između 50 i više stotina milisekundi, 5G će smanjiti tu brzinu na svega nekoliko milisekundi. Uticaj 5G mreže proteže se i na medicinu i druge oblasti koje se sve više oslanjaju na brze konekcije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.