VIVA BLOG

Lifestyle Zanimljivosti

Sve o ZIPPO legendarnim upaljačima

Zippo upaljači su otporni na vetar, dugotrajni, lako se otvaraju i pale. Baš zbog ove kvalitetne i praktične strane, kao i vanvremenskog dizajna on nikada ne izlazi iz upotrebe.

Ovo je brend čiji je kvalitet prepoznat još od početka proizvodnje, i do danas je toliko porastao da je postao kategorija upaljača za sebe. Oni su sa razlogom prva asocijacija na dugotrajne i posebno lepe modele.

Zippo istorija

Osnivač Zippo upaljača je George G. Blaisdell. Počeci Zippo upaljača datiraju iz 1930-ih godina kada se osnivaču rodila ideja u jednom Kantri klubu u Bredfordu (Pensilvanija) dok je posmatrao jednog od svojih prijatelja kako koristi kvalitetan austrijski upaljač, koji je takođe bio otporan na vetar, ali veoma lošeg dizajna i težak za upotrebu (morale su da se koriste dve ruke). Tako je 1932. godine gospodin Blaisdell osmislio Zippo upaljač i prvi je napravljen 1933. godine. Naziv je sam dao i to iz razloga jer mu se dopadala kako zvuči reč ,,zipper“ kada se izgovori.

Zippo Automobili

Veoma su popularne Zippo replike iz 1941. godine, koje je fabrika proizvodila za američke vojnike. Neke od modela pogledajte na ovom link-u (kliknite). Nakon rata, gospodin Blaisdell je odlučio da napravi promociju i 1947. je osmislio Zippo automobil. Više o Zippo automobilima pogledajte na ovom linku.

Bez obzira na smrt osnivača 1978. godine fabrika je nastavila da se širi i osvajala je sve više tržišta. Danas je vlasnik i predsednik upravnog odbora Zippo kompanije George B. Duke, unuk osnivača Georga G.

Uputstva

Kako napuniti / sipati benzin u Zippo

Pre svega Zippo preporučuje korišćenje isključivo original Zippo goriva, radi dugovečnosti modela i pružanja pravih performansi. Original Zippo benzin možete kupiti u Smart šopu.

Punjenje se vrši u nekoliko koraka:

 1. Vađenje inserta iz uloška upaljača
 2. Pomeranje vune sa donje strane (natpis: lift to fill)
 3. Sipanje benzina po vatici, dok se ne natopi
 4. Zatvaranje i vraćanje inserta u uložak

Pogledajte video uputstvo sipanja benzina u upaljač – ovde!

Uputstvo-zamena kremena

Kako staviti novi kremen u Zippo upaljač

Zamena kremena je veoma jednostavna. Na samom pakovanju kremena (sa zadnje strane) se nalazi uputstvo iz 6 koraka:

 1. vađenje inserta iz samog uloška-kućišta upaljača
 2. odvratanje šrafa sa donje strane
 3. vađenje-ispadanje ostataka starog kremena
 4. ubacivanje novog kremena
 5. ponovno zavrtanje šrafa
 6. vraćanje inserta u uložak 

Video snimak zamene kremena – pogledajte OVDE.

Kako zameniti fitilj na Zippo upaljaču

Uputstvo zamene fitilja

Na samom pakovanju fitilja sa zadnje strane slikovito je prikazano uputstvo u 10 koraka. 

 1. prvo se izvuče upaljač iz kutije;
 2. zatim se odšrafi opruga i izvuče do kraja;
 3. izbacivanje kremena, ukoliko je dotrajao možete i njega zameniti
 4. kada sklonite jastuče, videćete unutar upaljača loptice od pamuka ili veštačke svile (zavisi od modela). Usled duge upotrebe, ove loptice su se možda slepile ili raspale, pa ih je potrebno zameniti lopticama obične vate. Ove loptice je potrebno izvaditi (pincetom ili olovkom)
 5. nakon toga je potrebno izvući stari fitilj i kroz rupicu na otvoru provući novi. Visina fitilja trebalo bi da bude do visine štitnika plamena.
 6. nakon toga fitilj je potrebno saviti ka jednoj strani upaljača, dodati par loptica pamuka, saviti na drugu stranu upaljača, pa novi red pamuka tako da pravi slovo S između loptica pamuka. Kada se vrati sav pamuk, potrebno je vratiti filcani jastučić;
 7. možete okrenuti upaljač i proveriti da li je vrh fitilja do nivoa upaljača i ako je potrebno možete makazama skratiti vrh;
 8. vraćamo kremen;
 9. šrafljenje opruge kremena i
 10. vraćamo upaljač u kućište.

Oznake na Zippo upaljačima 

Nekoliko oznaka na Zippo upaljačima će Vam pomoći da ustanovite da je Vaš Zippo originalan model. Zbog svoje popularnosti koju su stekli godinama Zippo upaljači, naravno na tržištu su se pojavile i njihove kopije. 

Jedan od načina da prepoznate je oznaka sa donje strane upaljača i natpis kao na slici: 

Na slici levo do Zippo natpisa, slovo L označava mesec kada je izrađeno konkretno kućište ovog modela. L je 12. po redu abecedno slovo, što znači da je ovaj deo Zippo upaljača izrađen u decembru. A broj sa desne strane od natpisa označava godinu – 2020. godina. Takođe se ispod toga vidi i mesto proizvodnje: Bradford PA, made in USA.

Pored oznaka na donjem delu kućišta, Zippo ima oznake i na samom insertu koje možete videti kada insert izvadite iz kućišta.

Na insertu takođe se nalaze datumi proizvodnje. U slučaju na našoj slici C = mart mesec; 21 = 2021. godina. 

S obzirom da se insert i kućište proizvode zasebno, uglavnom, baš zato su različiti datumi na ova dva dela veoma verovatni. Šansa da dobijete originalni upaljač sa istim datumima na unutrašnjem i spoljašnjem delu je zato izuzetno mala. Takođe, blede i loše vidljive oznake na dnu upaljača kao i na insertu ukazuju na lažni Zippo.

Ogrebotine kao na slici uopšte nisu retkost na originalnim Zippo upaljačima, pre svega jer se uložak stavlja ručno i sama manufaktura je ručna pa može dolaziti do ovakvih tragova korišćenja. 

Zippo garancija

Zippo kompanija daje doživotnu garanciju na svoje upaljače. Bez obzira da li je Vaš upaljač star 5 meseci, 5 godina ili 50 godina Zippo garantuje da će Vam pružiti neophodni izvor plamena. 

Da bi Vam Zippo fabrika otklonila kvar neophodno je da pošaljete upaljač na njihovu adresu prema naznačenim uputstvima. 

Pre svega fabrika savetuje da proverite da li sami možete otkloniti nedostatak. 

Na njihovom sajtu možete pogledati takođe video snimke o održavanju i negovanju samih upaljača – LINK OVDE

Ukoliko definitivno se odlučite na slanje, potrebno je da izvadite sve iz unutrašnjosti upaljača i ostavite dva dana da pre svega benzin ispari. Takođe je potrebno da popunite obrazac za popravku – možete ga OVDE pronaći (kliknite i ištampajte). 

Paket je potrebno veoma dobro zaštititi kako ne bi došlo do oštećenja u transportu. Paket se šalje na adresu: 

Zippo Repair Clinic
1932 Zippo Drive
Bradford, PA 16701 

Ono što svakako pre odluke na ovakav vid ostvarivanja prava na garanciju preporučujemo je da kontaktirate ovlašćenog uvoznika za Zippo proizvode u svojoj zemlji jer u velikom broju slučajeva i Vaš lokalni distributer i diler može to rešiti. U Srbiji je to firma EuroElite.

Zippo u filmovima 

Zippo upaljači su se pojavili u preko 2000 filmova do sada. Među njima su filmovi svih žanrova i budžeta. Od holivudskog filma sa milionskim budžetom do nekog niskobudžetnog ostvarenja. 

Neki od najpopularnijih su svakako: 

Zippo muzej

Zippo muzej, poznat i kao Zippo/Case Visitors Center je otvoren 1997. godine i to na proslavu 65. godina kompanije. Od tada, svake godine, ovaj muzej poseti preko 100.000 ljudi. Svakako treba napomenuti da je pre toga postojao muzej koji je bio otvoren 1993. godine i nosio je naziv: Zippo porodična radnja i muzej. U samom muzeju se u početku odvijala i prodaja upaljača, međutim s obzirom na veliko interesovanje, a sam prostor je ipak bio mali, prvi muzej je 1997. zamenjen većim. 

Detaljnije o egzibicijama koje treba pogledati i obratiti pažnju POGLEDAJTE OVDE! 

Zippo modeli 

Najpopularniji Zippo modeli su: 

Kako se proizvodi Zippo 

Pogledajte video snimak – YouTube – Kliknite

Graviranje Zippo upaljača

Graviranje Zippo upaljača je veoma popularan način poklanjanja samih upaljača dragim osobama. Određeni broj kupaca se odlučuje na personalizaciju upaljača. Uglavnom su to posvete i natpisi po želji, a retki se odlučuju čak i za neki konkretni dizajn ili sličicu koja će biti izgravirana na samom upaljaču. 

Zippo upaljači zbog način izrade i materijala su veoma povoljni za ovakav vid dorade uređajima za lasersko graviranje.

izvor: militaryshop.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.