VIVA BLOG

Info

Test: Samsung Galaxy J7 (2016)

Uvođenjem J serije Samsung je pre nešto više od godinu dana načinio pravi potez. Prvo, i manje bitno, uveo je red u nomenklaturu svojih serija – nekadašnje silne Trend, Fresh, Express, Fit i ostale Galaxy modele, koncentrisao je u nekoliko serija, poput Note, S, A, J, dok je sa druge strane tržišno ostvario odličan rezultat. Uostalom, sama formula uspeha u slučaju J serije vrlo je jasna i ispostavlja se: dobitna.

Samsung Galaxy J7 (2016)

Modelima unutar cenovne kategorije kupcima su ponuđeni lepi, ali konzervativno dizajnirani telefoni, sa posebno istaknutim kvalitetima pre svega u oblastima koje su korisnicima najčešće najbitnije (poput kamere, baterije i ekrana) i bez detalja kojima bi se osobito isticali, ali za koje se često pokaže da su suvišni i da samo bespotrebno podižu cenu uređaja. Naprotiv, Samsung je cenovno prilično uspešno pozicionirao svoje modele, iako su pojedine mere štednje, a barem neke u posmatranom cenovnom rangu moraju postojati, možda donekle i snizile opšti utisak o funkcionalnosti modela, uprkos mnogim pozitivnim stranama.

Naravno, da li su pojedini nedostaci automatski i eliminišućeg karaktera, ili su neke jače strane telefona toliko dobre da “brišu” ili bar obezvređuju falinke – stvar je ličnih preferencija korisnika. Po našem skromnom mišljenju, J7 ima i nekih toliko izraženih prednosti, da će zbog njih dosta potencijalnih kupaca zažmuriti pred zamerkama. Zavirimo malo u detalje, i pogledajmo šta se sve može zaključiti o najvećem pripadniku Samsungove J serije za tekuću godinu…

Raspakivanje i dizajn

Možda pomalo iznenađujuće, pored uputstava, slušalica, microUSB-to-USB kabla i adaptera za struju, u pakovanju telefona zatičemo i bateriju, dakle inicijalno van uređaja. U suštini, saznanje da je baterija izmenjiva može biti samo prednost, bar za korisnike koji vole da nose rezervnu. Doduše, sumnjamo da će u slučaju ovog telefona takvih biti mnogo, no – o tome kasnije.

Što se samog dizajna telefona tiče, kako smo to već u slučaju nedavno testiranog Galaxy J5 modela primetili, Samsung je dizajn vodećih uređaja “podelio” i sa onim pristupačnijima, ostavivši   premium materijale ipak samo za odabrane modele. J7 izgledom ostavlja zaista prijatan i nekako poslovan utisak, koji posebno pojačava metalni ram telefona, koji pored višeg nivoa ozbiljnosti čitave konstrukcije, poboljšava i hvat uređaja, a i na dodir je prijatan i hladan. Leđa su plastična, no njihov finiš “vuče” na brušeni metal, a i sam osećaj prilikom baratanja uređajem je prijatniji od onog koji se javljao sa nekadašnjim modelima Samsunga sa čuvenom glossy plastikom, uz dodatak da je ovde količina otisaka prstiju koji se ocrtavaju znatno niža.

Ekran očekivano dominira prednjom stranom telefona, dok se ispod njega nalaze u već ustaljenom Samsungovom rasporedu, Recents, Home i Back tasteri, od kojih samo srednje nije kapacitivno, nego hardversko, kako smo i navikli na modelima vodećeg Android proizvođača. Ono što baš i nije pozitivno u vezi tastera je to što nemaju pozadinsko osvetljenje – istina, teško da će ih korisnici “promašivati”, čak i u mraku, ali bi bilo lakše da su osvetljeni, a i na polju dizajna bi bio osvojen poneki poen.

maxresdefault

Iznad ekrana je logo proizvođača, zvučnik za razgovore, dok prednja kamera ima i LED-blic, ne baš često prisutan sa ove strane telefona. Primetne su i dve rupice senzora, što je pomalo iznenađujuće, znajući da J7 za tekuću godinu nema senzor osvetljenja, nego je tu samo senzor udaljenosti. Poslednji podatak je pomalo razočaravajući, imajući u vidu da je posledica toga izostanak opcije automatskog određivanja nivoa osvetljenosti ekrana, što zaista smatramo jednom od osnovnih opcija na savremenim Android telefonima, kakve ne bi smele biti izostavljene na uređajima za koje je potrebno izdvojiti trocifren broj jedinica europske valute…

Ono što ne popravlja situaciju je što nigde sa prednje strane ne vidimo ni LED-lampicu, zaduženu za notifikacije. Ok, ovo je već opcija koja se ne sreće na svim uređajima, nego je više stvar odluke proizvođača da li će je uvrstiti ili ne, ali imajući u vidu da J7 ne poseduje ni čitač otiska prsta ni neku varijantu Ambient Display podrške, naše mišljenje je da je i ovaj izostanak nerezonski. Pritom, ako provirimo na gornju stranu telefona (pa i na zadnju), primetićemo da ni mikrofona za redukciju šuma takođe nema… Moramo priznati da nismo imali problema sa šumom prilikom korišćenja telefona za razgovore, ali i ovaj potez pokazuje da je Samsung nastojao da merama štednje zadrži svoj telefon na što je moguće nižoj cenovnoj tački, kao i da produži trajanje baterije izostavljanjem što većeg broja aktivnih potrošača. Mere štednje u nižim kategorijama su razumne, ali moramo primetiti da one nekad naruše nivo korisnosti uređaja, te da ni sa njima nije za preterati – posebno kad se radi o telefonima čija cena ipak nije zanemarljiva…

Kako je jedini mikrofon telefona sa donje strane, uz standardni type-A microUSB ulaz i 3.5-milimetarski ulaz za audio uređaje, gornja strana telefona ne sadrži ništa. Levo od ekrana su samo tasteri za regulaciju jačine tona, dok je sa kontra strane Power Button. Slot za SIM-karticu je ispod poklopca baterije, kao i onaj za microSD karticu, koja 16 GB interne memorije može da proširi za do 256 GB. Stražnji deo telefona elemente ima samo u gornjoj polovini: iznad logoa Samsunga nalazi se kamera, okružena zvučnikom telefona za multimediju i LED-blicem. Modul kamere nije u ravni sa ostatkom smartfona, ali ne bismo rekli da njegovo “izranjanje” iz površine ikako pogađa kako dizajn, tako i upotrebu telefona. 

Ergonomija zaokružuje solidan utisak o spoljašnjim karakteristikama J7: telefon je svakako velik, imajući u vidu dijagonalu ekrana, ali među svim 5.5 telefonima spada među manje, pa čak i upotreba jednom rukom nije nemoguća. Moramo priznati da je Samsung još jednim potezom krenuo u dobrom smeru: uporedimo li vizuelni nastup ovogodišnjeg J7 i njegovog prethodnika, kao i materijale u upotrebi – napredak je evidentan. Savremeniji dizajn i privlačniji izgled, upotreba metala i skraćenje uređaja, makar i za 5mm, govore tome u prilog. Ostaje žal zbog propuštene prilike da se ode još koji korak dalje, no možda nešto valja sačuvati i za naredni model.

(izvor: benchmark.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published.