VIVA BLOG

Technology Uncategorized

Tetris slavi 35. rođendan!

Jedna od najpopularnijih igara svih vremena, Tetris, ove nedelje puni 35 godina. Originalna verzija ove igre objavljena je 6. juna 1984. godine, a do današnjeg dana prodata je u više od 170 miliona primeraka (podatak se odnosi na sve verzije igre).

tetris

Veliku popularnost igra je stekla sa Game Boy konzolom, ali je i pre nego što se ona pojavila imala zavidan broj igrača. Lepota Tetris-a leži u njegovoj jednostavnosti. To je igra koju možete da igrate satima, ali i da je prekinete posle nekoliko minuta – bez ikakvih posledica. Takođe, ovo je igra u kojoj ne igrate protiv protivnika, već pokušavate da nadmašite samog sebe, što se pokazalo kao neodoljiv mamac za igrače svih godina. Henk Rodžers, direktor Tetris Company, koji je predstavio ovu igru na CES-u 1988. godine, autor je ideje da se Tetris poveže sa Nintendo Game Boy konzolom. On je rekao da „ukoliko želite da Game Boy prodate deci, uz konzolu stavite Super Mario igru. Ali ako želite da konzolu prodate svima, onda je prodajte zajedno sa Tetris-om.“ 

Inače, Tetris je kreirao Aleksej Pažitnov, ruski kompjuterski inženjer, zajedno sa svojim prijateljima Dimitrijem Pavlovskim i Vadim Gerasimovim. Za razvoj igre autorima je bilo potrebno šest nedelja.

To je ujedno bila i prva kompjuterska igra iz Rusije koja je objavljena na zapadu. Pažitnov je za Tetris inspiraciju dobio od pentomino igračke iz svog detinjstva koja se sastojala od blokova sastavljenih iz pet delova. Originalni tetris ima sedam različitih oblika (tetriminosa) koji padaju sa vrha ekrana, a kako vreme teče, brzina padanja se povećava.

Kolika je popularnost igre danas, govori i činjenica da praktično ne postoji uređaj sa ekranom za koji ne postoji verzija Tetris-a, a varijante se pojavljuju bez prekida. Na primer, samo u poslednjih godinu dana pojavile su se dve verzije ove igre – Tetris Effect za PS4 i Tetris 99 za Nintendo.

izvor: pcpress.rs, 03. jun 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.