VIVA BLOG

Info

Tramp popušta Huaweiju?

Tehnološka sapunica, ili trgovinski rat između SAD i Kineskih kompanija traje već godinu dana.

SAD i dalje optužuju Huawei za špijunažu u korist Komunističke partije Kine, a ne pomaže ni podatak da je osnivač Huaweija nekadašnji oficir Kineske vojske.

Ipak, Huawei je ‘de facto’ lider na polju 5G tehnologije, i za sada jedina kompanija u svetu koja proizvodi svu opremu za izgradnju 5G mreža. I smartfoni ove kompanije imaju odlične karakteristike, a kamere sa ‘Leica’ sočivima su među najboljima na mobilnom tržištu.

I administracija Predsednika Donalda Trampa je donekle promenila stav, pa će sada dozvoliti Huaweiju da registruje nove patente u SAD, ali u ograničenom vremenskom periodu. I druga Kineska kompanija, ZTE, se takođe nalazi pod sankcijama za transfer tehnologija.

Velika Britanija je ranije ove godine upozorila da Huawei razvija posebne sisteme kamera sa veštačkom inteligencijom, namenjenih programu masovnog državnog nadzora u Kini, kao i da pokušava da ih testira u nekim zemljama na tlu Evrope.

Ipak, državni regulator je dozvolio da se u izgradnji 5G mreža koristi i Huawei oprema, ako „ta mreža nije kritična“. Početak rada 5G mreža (Rollout) je više puta odlagan, te je mobilni signal pete generacije dostupan samo u delovima velikih gradskih centara poput Njujorka, Čikaga i Londona.

izvor: danas.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.