VIVA BLOG

Social Media Uncategorized

Već petu godinu zaredom najpopularnija lozinka na svetu je i dalje ”123456”

SplashData objavio je podatke za 2018. godinu koji se tiču najgore odabranih lozinki tokom ove godine. Čini se kako korisnici zadnjih godina nisu ništa naučili, jer se već petu godinu zaredom na prvom mestu lestvice najgore odabranih lozinki nalazi upravo „123456“.

Na drugom mestu lestvice je takođe stari znanac – lozinka „password“ koja se takođe petu godinu zaredom nalazi na drugom mestu. Kako se može zaključiti iz popisa korisnici najčešće biraju brojčane lozinke, što je valjda posledica postojanja dodatnog, a za korišćenje vrlo jednostavnog numeričkog dela na tastaturama kod desktop i laptop računara.

Na osmom mestu popularnosti nalazi se i prva reč – „sunshine“, a sledi je slovni niz – „qwerty“ koji se nalazi na devetom mestu lestvice. Deseto mesto lestvice pripalo je lozinki „iloveyou“. Iako se čini kako se iz godine u godinu na istim mestima lestvice nalaze iste lozinke to ipak nije tako.

Naime, ove godine je na popis dodato i par potpuno novih lozinki – malopre spomenuta sunshine lozinka, zatim princess, football, monkey i donald. Ime američkog predsednika 23. je najčešće korišćena lozinka u 2018. godini.

Inače SplashData je svoj popis 100 najgorih lozinki u 2018. godini sastavio na temelju više od 5 miliona lozinki koje su procurele na Internetu, a koje se odnose na korisnike iz Severne Amerike i zapadne Evrope. SplashData je analizom podataka zaključila kako je barem 10% korisnika koristilo jednu od lozinki sa popisa TOP 25 worst passwords, a oko 3% korisnika onu najgoru – „123456“.

https://www.teamsid.com/100-worst-passwords-top-50/

izvor: itresenja.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.