VIVA BLOG

Info Social Media

Vikipedija pokreće novu društvenu mrežu

Jedan od osnivača Vikipedije, Džimi Vels, želi da napravi alternativu Fejsbuku i Tviteru. Još pre dve godine on je lansirao Vikitribjun, onlajn publikaciju čiji cilj je bila borba protiv lažnih vesti, tako što će objavljivati izveštaje reportera i novinara „amatera“.

S obzirom na to da taj projekat nije zaživeo, Vels je rešio da promeni strategiju. Vikitribjun je preobražen u društvenu mrežu i platformu za deljenje vesti.

On se nada da će vremenom ta mreža postati popularna kao Fejsbuk i Tviter, jer po ugledu na njih korisnicima omogućava da dele postove, prenosi B92.

Mreža će biti finansirana donacijama, a ne reklamama. Taj poslovni model se, po Velsovom mišljenju, pokazao neuspešnim je doneo ogromnu količinu sadržaja niskog kvaliteta.

Za razliku od pomenutih društvenih mreža čiji algoritmi „na vrh“ guraju postove sa najviše komentara ili lajkova, „VT:Soušal“ uvek prvo prikazuje najnovije linkove.

Ideja je da ova društvena mreža obuhvati i male niše, da gađa male zajednice, kojima će obezbediti efikasno sredstvo za promociju i komunikaciju.

Pristup platformi „VT:Soušal“ će uvek biti besplatan, mada ako želite da joj se pridružite, morate da se registrujete na listu čekanja, donirate novac ili da pozovete prijatelje.

Iako je stara tek mesec dana, nova društvena mreža već ima 50.000 korisnika.

izvor: vesti-online.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.